Diagonal al Pico Maldito (350m, AD+)

IMG_9476_líniaAprofitem el primer cap de setmana de juny per fer la darrera sortida alpinística amb neu al Pirineu. Fa dies que fa caloreta, però sembla que encara fa prou fred de nit, així que esperem trobar neu dura en les canals de neu que pugen els cims més alts de la Serralada. L’elecció no es fa difícil: anirem al corredor Arlaud (més conegut com Diagonal) al Pico Maldito (3355m.), al massís de les Maladetes.

Arribem la nit anterior al Puente de Coronas, a la Vall de Vallibierna, on plantem la tenda per descansar una estona: sortirem a les 3 per començar la via amb les primeres llums! I així, després d’un esmorzar a la llum dels frontals comencem a remuntar els 1000 m. de desnivell que ens separen de la base de la via.

IMG_9488

Cap a les 6 comencem: s’accedeix al corredor escalant uns 100 m. de paret que se superen amb tres llargs. Sense ser una escalada difícil (màxim un parell de passos de IV al primer i tercer llarg, la resta II-III), cal anar amb molta cura, doncs en alguns punt la roca està molt trencada. La cordada que ens ha precedit ja ha anat “netejant” la via, fet que ens ha comportat algun ensurt… Només hi trobem un clau al tercer llarg, i un llaç de cordinos vells a la primera reunió, però es van trobant bons llocs per a autoprotegir l’escalada, que acabem gaudint molt.

Al final del mur rocós ens calcem els crampons i sense demora escalem el corredor que té una pendent mitjana d’uns 45-50º, amb una neu dura excel·lent. Té dues parts ben diferenciades separades per un flanqueig exposat de 50º i no més d’uns 50 m. Pocs metres abans de la sortida hi ha un resaltet rocós parcialment cobert de neu que trenca la monotonia de la neu i que es supera més fàcilment del què esperàvem. Al final, una grimpada senzilla en roca (II) en duu al punt culminant de la sortida: el Pico Maldito. Esmorzem una mica i badem una bona estona gaudint d’unes condicions meteorològiques excel·lents i comentant quant fantàstica ha estat la via.

IMG_9489

La baixada es fa rapelant el mur de roca que separa el Maldito de la vall de Coronas. Nosaltres rapelem per una canal amb un sol ràpel de 30 m. sota la Punta Astorg, però no deu ser l’única opció… La resta de baixada és evident, primer per unes pendents de neu que encara és prou dura per progressar còmodament i després per camins pedregosos i blocs que ja no ho són tant…

Últimes novetats