Ajornada. Portbou – Castell de Querroig pel camí de Walter Benjamin

Degut a la previsió de fort vent a la zona on està la ruta, l’hem ajornat a una nova data que ja anunciarem.

Comencarem la nostra caminada des de la mateixa platja de Portbou, enfilant-nos pel costat de la costa en direcció a França, és un camí que s’ha de fer amb compte sobretot per qui tingui vertigen.

Ben aviat però serem ja terra endins arribant al cim Cervera i la “caseta dels alemanys”, en un indret d’una privelegiada situació, i construida per l’exèrcit del tercer Reich durant la Segona Guerra Mundial per vigilar el pas de vaixells cap a Europa. De fet aquest és el punt més al sud d’Europa on van arribar les tropes alemanyes

Deixat aquest punt, al Coll de Belitrés es troba un Espai de Menòria transfronterer amb plafons explicatius. El coll de Belitrés va ser un dels passos de retirada més actius entre els anys 1939 i 1940 tot just acabada la guerra civil espanyola. Continuarem la ruta fent sempre frontera amb França dirigint-nos fins a les runes del Castell de Querroig, punt més alt de la nostra ruta, per després baixar fins al coll de Rumpisó.

El coll de Rumpisó és un altre important pas fronterer de muntanya que també es va utilitzar com a camí de retirada aquest camí però, des de Banyuls de la Marenda a França, fins a Portbou  és conegut com el camí de Walter Benjamin.

Des del coll de Rumpisó seguirem les passes d’en Walter Benjamin per fer la nostra tornada fins a Portbou.

Portbou des del camí de la costa

 

WALTER BENJAMIN (Berlín 1892 – Portbou 1940)

Va ser un filòsof alemany d’origen jueu. Fou a més a més traductor, crític literari i assagista. El seu pensament recull elements de l’idealisme alemany, romanticisme i misticisme jueu.

En esclatar la segona guerra mundial estava a París i es va assabentar que hi havia l’ordre de deportar-lo a Alemanya per part del govern nazi. Per aquest motiu intentà arribar a Lisboa per embarcar-se als Estats Units. Amb l’ajuda d’amics aconseguí amb molts esforços i penúries arribar a Portbou, però un cop arribat va saber que la policia espanyola tenia ordre de detenir-lo i lliurar-lo a l’exèrcit alemany. Walter Benjamin es suicidà per una sobredosi de morfina a la seva habitació de l’hotel Europa l’endemà d’arribar a Portbou.

En l’actualitat Portbou fa homenatge a la seva memòria amb un monument, plafons explicatius i l’acondicionament del camí que descobrirem.

Lloc i hora de sortida: Aparcament del Caprabo de Caldes a les 6,30h.
Desplaçament amb vehicles particulars fins a Portbou, unes 2 h de viatge.
(es repartiran les despeses per vehicles. Cotxe amb 4 ocupants, 15 €/persona)
Preguem que confirmeu assistència i si podeu portar cotxe.
 
Recorregut: 14,3 km
Desnivell: 807 m.
Dificultat: Mitjana
Temps: 6 h amb parades
En aquest enllaç podeu veure detalls de la ruta.
Obligatori:
  • Disposar de llicència federativa tipus A, si no la teniu el CECMO us en tramitarà una de temporal per 5 €.
    Per poder disposar de l’assegurança temporal cal que us inscriviu a l’activitat com a màxim el dijous 3 de novembre, si veniu el mateix dia de la sortida sense haver-vos inscrit, no podem tramitar l’assegurança i per tant no podreu participar-hi. 
  • Portar l’equipament necessari per realitzar la caminada descrita.
  • Portar esmorzar i dinar i beure necessari.
  • Portar calçat de muntanya (recordem que qualsevol calçat no serveix)
  • Portar gorra o barret, crema solar, roba en funció de la previsió metereológica. (inclós paravent)
  • Portar roba i calçat de recanvi per canviar-se abans de tornar a agafar els vehicles de tornada.
Contacte: Anna Blas i Cesc Puig

Últimes novetats